[Logo] Jaikoz and SongKong Forums
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Members]  Member Listing   [Groups] Back to home page 
[Register] Register / 
[Login] Login 
error starting java vm  XML
Forum Index -> Jaikoz Issues
Author Message
michaeldonadams

Pro

Joined: 21/01/2013 00:58:19
Messages: 21
Offline

uninstall old version on windows xp (4.6.3 licensed) install new version 5 as recommended by software, error starting java vm. now what to fix? before uninstall copied old jthink directory to desktop. please help.
paultaylor

Pro
[Avatar]

Joined: 21/08/2006 09:21:27
Messages: 7462
Online

Hi, check you are running jaikoz.exe rather than jaikoz.bat, if so can you show me a screenshot, so I can see the error.

thanks Paul (Administrator)
michaeldonadams

Pro

Joined: 21/01/2013 00:58:19
Messages: 21
Offline

jaikoz.exe is what is being run, either thru the start menu in xp, or browsing to the exe file in windows xp, see enclosed screenshot please
[Thumb - JaikozError.jpg]
 Filename JaikozError.jpg [Disk] Download
 Description
 Filesize 12 Kbytes
 Downloaded:  567 time(s)

paultaylor

Pro
[Avatar]

Joined: 21/08/2006 09:21:27
Messages: 7462
Online

That's wierd, can you open up a Dos Windows then, and run it from there and post the output please.

Paul

thanks Paul (Administrator)
michaeldonadams

Pro

Joined: 21/01/2013 00:58:19
Messages: 21
Offline

navigate to jaikoz directory under cmd prompt, run jaikoz.exe, windows throws up same "error starting jave vm, cmd prompt throws up "error occurred during initialization of VM Could not reserve enough space for object heap" this was running before at previous version just fine

thx for your help!
paultaylor

Pro
[Avatar]

Joined: 21/08/2006 09:21:27
Messages: 7462
Online

None else has reported this problem on the new version

Code:
Could not reserve enough space for object heap

Have you modified Jaikoz.ini ?
How much memory does your PC have ?

thanks Paul (Administrator)
michaeldonadams

Pro

Joined: 21/01/2013 00:58:19
Messages: 21
Offline

i don't recall modifying jaikoz.ini, how do i check?

2.96GB ram is shown
michaeldonadams

Pro

Joined: 21/01/2013 00:58:19
Messages: 21
Offline

whne i try to attach image thru chrome i get"HTTP Status 500 -

type Exception report

message

description The server encountered an internal error that prevented it from fulfilling this request.

exception

java.lang.NullPointerException
net.jforum.JForumExecutionContext.enableRollback(JForumExecutionContext.java:272)
net.jforum.JForum.service(JForum.java:209)
javax.servlet.http.HttpServlet.service(HttpServlet.java:722)
net.jforum.util.legacy.clickstream.ClickstreamFilter.doFilter(ClickstreamFilter.java:59)
note The full stack trace of the root cause is available in the Apache Tomcat/7.0.30 logs.
paultaylor

Pro
[Avatar]

Joined: 21/08/2006 09:21:27
Messages: 7462
Online

If you look in Jaikoz.ini, the heap size is specified in megabytes as


vm.heapsize.preferred
 


Yes, sometimes the forum has problems attaching images, you could always email support@jthink.net

thanks Paul (Administrator)
michaeldonadams

Pro

Joined: 21/01/2013 00:58:19
Messages: 21
Offline

working.directory=.
classpath.1=lib/*.jar
main.class=com.jthink.jaikoz.Start
log.level=none
vm.heapsize.preferred=800
vm.location=JVM32/bin/client/JVM.dll
single.instance=window
vmarg.1=-XX:MaxPermSize=200m
arg.1=-l2
arg.2=-m2
arg.3=-f
michaeldonadams

Pro

Joined: 21/01/2013 00:58:19
Messages: 21
Offline

should i change it to something else?
paultaylor

Pro
[Avatar]

Joined: 21/08/2006 09:21:27
Messages: 7462
Online

You could try reducing it to 200m.
Do you have lots of other stuff already running using all your memory up ?

thanks Paul (Administrator)
michaeldonadams

Pro

Joined: 21/01/2013 00:58:19
Messages: 21
Offline

thx for the reply, i don't have a lot of stuff running, much less than i would have running while using the previous version. currently just an explorer window, an email client, and this forum in a web page. also zonealarm and avira antivirus, which were running while i used the previous version. i reduced it to 200, saved the file, jaikoz starts now, but the screen doesn't draw correctly, if i shift the focus to another screen and back it redraws fine, but with spaces in it, each time i shift the focus and back on open applications the missing info changes (see attached screenshots) now what? also, do i need to reboot after modifying that value? can i set everything in jaikoz back to your defaults? how? files emailed to you

thank you
paultaylor

Pro
[Avatar]

Joined: 21/08/2006 09:21:27
Messages: 7462
Online

No there should be no need to reboot, now that you have it started could send me your support files (Advanced/Create Support Files) these might pinpoint an exception.

thanks Paul (Administrator)
michaeldonadams

Pro

Joined: 21/01/2013 00:58:19
Messages: 21
Offline

file sent to support email address
thx
paultaylor

Pro
[Avatar]

Joined: 21/08/2006 09:21:27
Messages: 7462
Online

Nothing in the logs to indicate any exceptions occurring, also I can also see Jaikoz 5.0.0 did start okay with the default memory settings when you loaded

E:\My Music\iTunes\iTunes Music\Zebra

so I'm bit confused.

But I must admit Jaikoz 5.0.0 has not been tested with Windows XP, so maybe there is an issue with Java 7 on Windows XP that effects the screen redrawing. Although this version of Jaikoz comes with Java 1.7.0_10 bundled it doesn't actually use any Java 7 specific code.

So if you still have you Java 6 installation you could edit jaikoz.bat to make sure it uses this java (just need to specify full path) rather than the bundled JRE and see it that works.

If you no longer have Java 6 no problem you can download it from http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jre6u38-downloads-1877409.html

thanks Paul (Administrator)
michaeldonadams

Pro

Joined: 21/01/2013 00:58:19
Messages: 21
Offline

i uninstalled java, uninstalled jaikoz, reinstalled jaikoz accepting all the defaults, went to start it and got vm error again. how do i go back to my previous version?
michaeldonadams

Pro

Joined: 21/01/2013 00:58:19
Messages: 21
Offline

and the ini file was back to 800 by itself after re install
paultaylor

Pro
[Avatar]

Joined: 21/08/2006 09:21:27
Messages: 7462
Online

Please try editing Jaikoz.bat, (possibly installing Java 6 as advised). It makes to try this instead of sticking with Jaikoz 463 because Jaikoz 5 fixes alot of issues in Jaikoz463 such as broken Discogs matching.

thanks Paul (Administrator)
Seventh Art



Joined: 16/03/2013 12:14:27
Messages: 2
Offline

michaeldonadams wrote:
I must admit Jaikoz 5.0.0 has not been tested with Windows XP, so maybe there is an issue with Java 7 on Windows XP  


I also ran it on Win XP
and it gave me the same Java VM error.

I tried uninstall - got same run Java VM error.
I tried System Restore and now I'm at blue screen on that computer ...

I am not a happy camper ...

You should warn people that Jaikoz 5 and/or Java 7
won't run on Win XP !

Anyway - please give detailed steps on
installing Java VM 7 + Jaikoz 5 on Vista or Win 7

Thanks

paultaylor

Pro
[Avatar]

Joined: 21/08/2006 09:21:27
Messages: 7462
Online


You should warn people that Jaikoz 5 and/or Java 7
won't run on Win XP !
 


I'm sorry but I'm sure this problem is particular to your computer rather than a general issue running on Windows XP and XP really isn't very relevent to many users these days.

The last version of Jaikoz comes with Java bundled you just unzip and install it, nothing else is required.

thanks Paul (Administrator)
michaeldonadams

Pro

Joined: 21/01/2013 00:58:19
Messages: 21
Offline

just updated today (05/10/2013) error starting JVM?
how to fix?
paultaylor

Pro
[Avatar]

Joined: 21/08/2006 09:21:27
Messages: 7462
Online

Editing Jaikoz.ini and reducing memory from 800mb to 400mb appears to work, unclear why you have to do this though.

thanks Paul (Administrator)
 
Forum Index -> Jaikoz Issues
Go to:   
Powered by JForum 2.1.6 © JForum Team